Mănăstirea Râşca


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI - XIX
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-a-A-05630
Adresa:
Localitate: sat RÂŞCA; comuna RÂŞCA
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Râşca Mănăstirea Râşca Mănăstirea Râşca Mănăstirea Râşca Mănăstirea Râşca Mănăstirea Râşca

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Pe valea raului cu acelasi nume, in 1359 Bogdan Voda infiinta manastrea Rasca, asa cum spune pisania de pe peretele din stanga pridvorului bisericii:
"Manastirea Rasca, la inceput numita Bogdanesti, a fost infiintata in 1359 de Bogdan Voda venit din Maramures ca intemeetor al Principatului Moldovei.
Distrusa fiind de tatari prin foc, a fost refacuta in 1511 de Bogdan Voda, fiul lui Stefan cel Mare.
Dar si aceasta pustiita fiind de turci s-a zidit din temelie in 1540 actuala manastire, dincolo de raul Rasca, pe un damb, de Petru Rares Voievodul Moldovei, dandu-i numele: manastirea Rasca, asa cum spune si pisania: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca manastire ce se numeste Rasca au luat incepere a se zidi in anul 7050 (1542) luna mai 10, si s-au sfarsit tot intr-acest an, in zilele lui Petru Voda, iarasi cu cheltuiala Domniei Sale, ce s-au dat prin mana smeritului episcop Macarie al Romanului si prin mana lui Ioan si Teodor Balse, logofetii lui Petru Voda, celui mai sus amintit, si in egumenia lui Nil, smeritul ieromonah".
Manastirea Rasca, prin pozitia ei, retrasa fiind, i s-a dat si destinatia de a fi inchisoare pentru calugarii vagabonzi si indeosebi pentru boierii razvratiti impotriva domnitorului.
Din ordinul printului Mihai Sturza, a fost inchis aici in 1844, in celula din zidul clopotnitei, care se vede si astazi, Mihail Kogalniceanu, marele barbat de stat, 6 luni pentru ideile sale politice prea inaintate.
In 1921 un groaznic foc a ars acoperisul bisericii, casa de oaspeti si chiliile cu intreaga gospodarie, asa ca manastirea era amenintata cu pustiirea.
Din indemnul si staruinta I.P.S. mitropolit Pimen al Moldovei. a fost refacuta prin munca si osardia calugarilor ajutati de popor si autoritati, terminandu-se in timpul domniei M.S.regelui Carol II, prim ministru fiind dl. N. Iorga, staret fiind arhimandritul Paisie Cozma.
In vremea marelui razboi pentru intregirea neamului 1816-1818, calugarii din aceasta manastire au mers ca infirmieri pe campul de lupta pentru ingrijirea ranitilor, iar chiliile manastirii au servit ca spital militar ingrijit de calugarii batrani, pentru ca toti in acele vremuri grele pentru tara ca buni romani sa-si faca datoria."
Biserica "Sf. Nicolae" zidita de Petru Rares in 1540-1542 era de mici dimensiuni dar avea fresce bogat aurite. In 1611-1617, marele vornic al Tarii de Jos, Costea Bacioc, adauga un impunator pridvor (exonarthex), marind considerabit capacitatea bisericii, initial de plan triconic, avand turla originala pe naos. In prezent cea de a doua turla se afla pe pridvorul inchis. Lucrari importante de renovare s-au facut si in 1827, in vremea mitropolitului Veniamin Costachi, cand s-a restaurat si pictura, pastrandu-se modelele din vremea lui Petru Rares. Pictura exterioara din 1552 este opera lui Stamatello Cotronas. Dintre celelalte constructii, turnul clopotnita, arhondaricul si unele chilii dateaza din sec. XVII. Actualele chilii au fost zidite in1821-1842, cand s-a largit si vechea trapeza. Din ordinul printului Mihail Sturdza, la primul etaj al turnului-clopotnita de la intrarea in incinta, a fost surghiunit timp de sase luni in 1844, fiind pazit permanent, Mihail Kogalniceanu, pentru ca ar fi uneltit impotriva domnitorului. In timpul detentiei, Mihail Kogalniceanu a scris cartea "Fragmente scoase din cronicile Moldovei si Valahiei", publicata la Iasi in 1845.  Manastirea a fost restaurata in 1972-1991 prin grija mitropolitilor Iustin si Teoctist.

( dupa "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )